Bohaterką dzisiejszego przepisu jest kasza blugur. Lubię poznawać nowe smaki. W jednym z supermarketów znalazłam stoisko z kaszami, na wagę. Była i kasza bulgur, dzisiaj przygotowałam pierwszy przepis z jej wykorzystaniem, doskonały pomysł na śniadanie czy lunch do pracy.
Na zdjęciu są miseczki z Maroka, które dostałam w prezencie! Dziękuję!
Kasza blugur z brokułami i czosnkiem
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 1/4 brokuła
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek aromatyzowana chilii, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do dużej, żaroodpornej miski, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, na oliwie z oliwek obsmażamy i dodajemy brokuła podzielonego na różyczki oraz pieprz cayenne, smażymy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku.
- Kaszę mieszamy z brokułami i czosnkiem.
właśnie takie dania lubię :)
OdpowiedzUsuńświetnie!
Usuń