Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko.
Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- mąka
- łyżka oleju
- kostka półtłustego twarogu
- cukier z prawdziwą wanilią
- masło do podsmażenia naleśników
- 3 gruszki
- 3 kiwi
- ziarna łuskanego słonecznika
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.
- Na patelni smażymy naleśniki.
- Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną.
- W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie.
- Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń