Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych, potrafię o nich rozmawiać godzinami, a znajomym i rodzinie chętnie polecam te najlepsze. Od lat ufam jednej z włoskich marek, popularnej na polskim rynku.
Na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową.
Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami
Składniki:
- 5 gniazdek makaronu tagliatelle
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- 3 pieczarki
- 50 g sera pleśniowego np. rokpol
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drylowanych oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- sol, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
- Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje.
- w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek, doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy.
Bardzo ciekawa propozycja - sycący makaron na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńMakaron to tez moj ulubiony temat. Pozdrawiam serdecznie beata
OdpowiedzUsuń