Idzie wiosna, niedługo Wielkanoc. Wybrałam się do sklepu po składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo syta, kolorowa i lekko pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi. Tym przepisem otwieram sezon na kolorowe i lekkie menu na wiosnę!
Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym
Składniki:
- 2 garście świeżej rukoli
- 1/3 brokuła, podzielonego na różyczki, ugotowane w osolonym wrzątku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/2 małej i czerwonej papryki
- 1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej
- 4 rzodkiewki
- 1/2 łyżeczki musztardy jerozolimskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, liśćmi laurowymi i czerwonym pieprzem
- 1/3 łyżeczki miodu lipowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli morskiej, ziołowej
Przygotowanie:
- Na talerzu rozkładamy rukolę, układamy ćwiartki rzodkiewek i jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i różyczki brokuła, polewamy dressingiem i posypujemy natką z pietruszki.
- Składniki do przygotowania dressingu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy, aż wszystkie się ze sobą połączą i powstanie delikatna emulsja.
Ale to smakowicie wygląda!!!
OdpowiedzUsuń