- szklanka zsiadłego mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- po szczypcie: soli, cukru i sody oczyszczonej
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- kilka łyżek rumu
- olej do smażenia
- do dekoracji
- cukier puder
- dżem truskawkowy
- aronia ze słoiczka
- kokos do posypania
Przygotowanie:
- W misce żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy zsiadłe mleko oraz mąkę i kokosowe wiórki z orzechami oraz rum, dokładnie mieszamy całość. W drugiej misce ubijamy białko, dodając szczyptę soli. Pianę przekładamy do miski z żółtkiem, zsiadłym mlekiem i mąką, delikatnie mieszamy.
- Racuszki smażymy na wolnym ogniu na oleju, na złoto. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik,a następnie przekładamy do podania, posypując cukrem pudrem, dodając dżem truskawkowy, orzechy i owoce aronii.
wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuń