Po warsztatach kulinarnych z Jurkiem Sobieniakiem w Dietl w Krakowie, dynia należy do moich ulubionych warzyw, zaraz po cukinii, dlatego też chętnie łączę oba warzywa, zawsze powstają dania godne prezentacji na blogu! To moje trzecie danie z dynią w roli głównej, dwa pozostałe to:
Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa
Bruschetta z cukinią i hokkaido
Składniki:
Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa
Bruschetta z cukinią i hokkaido
Składniki:
- 1/2 małej dyni hokkaido
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- czerstwy chleb
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
- plaster ulubionego sera, np. gouda
- sól
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
- Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty.
Pysznie to wygląda :D
OdpowiedzUsuń