Składniki:
- duża kość schabowa
- 2 małe cebule
- 1/4 główki młodej białej kapusty
- 300 g brukselki
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/4 kalafiora
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek jałowca
- 3 listki laurowe
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i osuszamy.
- Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
- Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa.
Zapraszam do przygotowania także innych dań jednogarnkowych
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej mamy ;) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Ile wody?
OdpowiedzUsuńTyle, aby przykryła w całości kość że schabu
Usuń