2014/10/28

Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem

Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem

Składniki: 
  • duża kość schabowa 
  • 2 małe cebule 
  • 1/4 główki młodej białej kapusty 
  • 300 g brukselki 
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej 
  • 1/4 kalafiora 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek jałowca 
  • 3 listki laurowe 
  • 3 średnie marchewki 
  •  2 małe pietruszki 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 
  • Warzywa myjemy i osuszamy. 
  • Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. 
  • Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa.

Zapraszam do przygotowania także innych dań jednogarnkowych

Szybkie zupy!

4 komentarze:

  1. Coś dla mojej mamy ;) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń