2018/03/31

Sałatka Cezar z kurczakiem

Nareszcie mamy wiosnę. Wraz z jej nadejściem nabrałam ochoty na sałatki. Kolorowe, pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub obiad nie tylko w pracy. Już niedługo jedne z najpiękniejszych świąt w Polsce-Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Już dzisiaj warto zastanowić się, jakie sałatki zagoszczą na naszych stołach. Czy będzie to tradycyjna jarzynowa, a może zupełnie nowa propozycja, którą dla Was przygotowałam?

Inspiracją do przygotowania tego przepisu była moja ulubiona pora roku i rzeżucha, którą kupiłam. Pięknie pachnie i prezentuje się na kuchennym parapecie. Zapragnęłam sałatki z dodatkiem mięsa, koniecznie drobiowego. Jako, że kocham włoskie smaki, postanowiłam przygotować słynną na całym świecie sałatkę Cezar. I tak oto powstało danie polsko-włoskie. Do jej przygotowania wykorzystałam piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Zwracam uwagę na to, co jem, a Kurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/





Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje:


Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 ciabatta
  • 50 g parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżeczki rzeżuchy
  • 2 łyżeczki czarnuszki

sos Cezar:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

marynata do kurczaka:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Filet z kurczaka myjemy.
  • Osuszamy.
  • Dokładnie oczyszczamy.
  • Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
  • Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka.
  • Obtaczamy dokładnie i odstawiamy.
  • Bułkę ciabattę kroimy w kostkę.
  • Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki.
  • Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
  • Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą.
  • W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny.
  • Filet z kurczaka, w całości smażymy na patelni razem z marynatą.
  • Mięso ma być soczyste i złociste.
  • Usmażone mięso przekładamy na deskę.
  • Gdy ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.
  • Główkę sałaty myjemy i osuszamy.
  • Na talerzu podłużnym rozkładamy listki sałaty.
  • Na sałacie rozkładamy kurczaka oraz grzanki.
  • Całość polewamy sosem.
  • Wierzch posypujemy czarnuszką oraz parmezanem.
  • Na samym końcu sałatkę oprószamy świeżo startym serem.


11 komentarzy:

  1. Już dawno nie robiłam tej sałatki. Narobiłaś mi apetytu swoimi pysznymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dochodzę do wniosku że prawdziwej pysznej sałatki Cezar jeszcze nie jadłam. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cezara z rzeżuchą jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka najlepsza! Sałatka prezentuje się pięknie! Muszę taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooo! Właśnie sobie uświadomiłam że czas na sałatkę Cezar! :-) dawno jej nie jadlam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tą sałatkę, takiego smaka mi narobilaś że na kolacje zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sałatki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasycznie i smacznie. Bardzo lubię sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja bardzo wiosenna.

    OdpowiedzUsuń