czwartek, 1 lutego 2018

Bruschetta ze szpinakiem i grana padano

Czy zimą można jeść kolorowo? Oczywiście, wręcz jest to wskazane, bo słońca za oknem jak na lekarstwo! Koloroterapia na talerzu wskazana jest każdego dnia. Dzisiaj zapraszam na chrupiące grzanki ze szpinakiem i grana padano, czyli przenosimy się do słonecznej Italii. Jesteście zadowoleni? Takie śniadanie sobie dzisiaj zafundowałam, a jutro planuję makaron, szpinak, grana padano i cieciorka-taka kombinacja smakowa.






Bruschetta ze szpinakiem i grana padano

Składniki:
  • 250 g młodego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczywo np. ciabatta
  • kawałek grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Czosnek obieramy i siekamy.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek, a gdy zacznie już ładnie pachnieć, porcjami dodajemy szpinak.
  • Dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Pieczywo, najlepiej ciabattę, kroimy na kromki.
  • Każdą grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej.
  • Na ciepłych grzankach układamy szpinak z czosnkiem.
  • Każdą bruschettę podajemy ze startym na wierzchu grana padano.



2 komentarze :

  1. ooooch! uwielbiam wszelkie tosty i grzanki, a czosnkowy szpinak na takiej grzance to coś fantastycznego! :D
    Czy Grana Padano mogę zastąpić parmezanem lub pecorino?

    OdpowiedzUsuń