Ciasto marchewkowe, ale bez mąki. Niemożliwe? Udowodnię Wam, że wszystko jest możliwe, w dodatku smaczne i zdrowe! Na śniadanie przygotowałam taki właśnie wypiek, którym zajadałam się do samego wieczora. Głównym składnikiem, zastępującym mąkę, są płatki owsiane. Wilgotne, zdrowe, bez sztucznych dodatków ciasto, posmakuje każdemu, zwłaszcza jeśli dodam, że jest fit, a marchewką i usprawniającym przemianę materii cynamonem. Uwielbiam takie poranki, a Wy?
Ciasto marchewkowe bez mąki okrągła foremka 23 cm średnicy
Składniki:
- średnia marchewka
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- około 2 łyżeczek miodu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Marchew obieramy ze skóry.
- Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- W jednej misce mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.
- Dodajemy startą marchew.
- Starannie mieszamy.
- Całość wylewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C.
- Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Jakiej wielkości foremka została użyta? Czy mleko krowie można zastąpić roślinnym? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń23 cm średnicy
UsuńCzy można dodać orzechy lub bakalie
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńPłatki użyte w tym przepisie to górskie czy błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńgórskie
OdpowiedzUsuńCzy te płatki na być ugotowane czy suche?
OdpowiedzUsuńSuche
Usuń