Zdecydowanie wolę leczo z dodatkiem kiełbasy. Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z sezonowymi warzywami:
Leczo z kiełbasą / 2 porcje
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory malinowe
- 1/3 średniej cukinii
- 1/3 kiełbasy toruńskiej lub głogowskiej
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, podobnie pomidory.
- Cukinię kroimy na półplasterki.
- Kiełbasę kroimy na plasterki, a cebulę w kostkę.
- Na tłuszczu podsmażamy w pierwszej kolejności cebulę z kiełbasę.
- Gdy cebula będzie miękka, a kiełbasa delikatnie zrumieniona dodajemy paprykę.
- Gdy papryka będzie półtwarda dodajemy cukinię i pomidory oraz paprykę w proszku.
- Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje.
- Możemy posypać do podania natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz