2018/05/30

Grillowana cukinia z fetą

Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczną kolację! Grillowana cukinia z czosnkiem oraz pokruszoną fetą i sporą ilością posiekanej natki. Całość skropiłam oliwą z oliwek. Szybki przepis w klimatach śródziemnomorskich, czyli w takich jakie najbardziej lubię. Grillowana cukinia jest chrupiąca i soczysta, z z dodatkiem słonego sera jeszcze lepsza w smaku. 

To doskonały przepis na nadchodzący długi weekend i wspólne grillowanie!



Grillowana cukinia z fetą / 1 porcja

Składniki:

  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka
  • 1 średnia cukinia lub 1/2 dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • gruby plaster sera feta
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki

Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy.
  • Osuszamy.
  • Odkrawamy końcówki.
  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki (większą można podzielić na ósemki)
  • Ćwiartki dzielimy na pół.
  • Powstaną cukiniowe "paluszki".
  • Na patelnię grillową wylewamy oliwę z oliwek  i dodajemy czosnek w łupinkach.
  • W ten sposób aromatyzujemy oliwę czosnkiem.
  • Grillowany czosnek w skórce jest słodki i przepyszny.
  • Na patelni układamy kawałki cukinii i obsmażamy z każdej strony.
  • Gdy nabierze złotego koloru jest gotowa.
  • Cukinię przekładamy na talerz.
  • Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i pokruszoną fetą.
  • Do smaku możemy dodać soli, ale feta jest już wystarczająco słona.
  • Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Podajemy solo lub z pieczywem.
  • Idealny dodatek do grillowanego mięsa lub składnik kanapek czy burgerów!
  • Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.




1 komentarz: