Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczną kolację! Grillowana cukinia z czosnkiem oraz pokruszoną fetą i sporą ilością posiekanej natki. Całość skropiłam oliwą z oliwek. Szybki przepis w klimatach śródziemnomorskich, czyli w takich jakie najbardziej lubię. Grillowana cukinia jest chrupiąca i soczysta, z z dodatkiem słonego sera jeszcze lepsza w smaku.
To doskonały przepis na nadchodzący długi weekend i wspólne grillowanie!
Grillowana cukinia z fetą / 1 porcja
Składniki:
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka
- 1 średnia cukinia lub 1/2 dużej
- 1 ząbek czosnku
- gruby plaster sera feta
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy.
- Osuszamy.
- Odkrawamy końcówki.
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki (większą można podzielić na ósemki)
- Ćwiartki dzielimy na pół.
- Powstaną cukiniowe "paluszki".
- Na patelnię grillową wylewamy oliwę z oliwek i dodajemy czosnek w łupinkach.
- W ten sposób aromatyzujemy oliwę czosnkiem.
- Grillowany czosnek w skórce jest słodki i przepyszny.
- Na patelni układamy kawałki cukinii i obsmażamy z każdej strony.
- Gdy nabierze złotego koloru jest gotowa.
- Cukinię przekładamy na talerz.
- Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i pokruszoną fetą.
- Do smaku możemy dodać soli, ale feta jest już wystarczająco słona.
- Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Podajemy solo lub z pieczywem.
- Idealny dodatek do grillowanego mięsa lub składnik kanapek czy burgerów!
- Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
prosty i pyszny przepis ;)
OdpowiedzUsuń