Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 13 czerwca 2018

Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Z kilku składników można przygotować naprawdę dobre danie. Taką obiadokolację zrobiłam dzisiaj. Moje ulubione klimaty, czyli warzywa, sporo czosnku, oregano i oliwa z oliwek koniecznie. 

Już sama w sobie zapiekanka warzywna jest cudowna i smaczna, ale jeśli macie ochotę można ją podać jako dodatek np. do grillowanego mięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze tu będzie włoskie oczywiście! 






Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą / 2 porcje

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy.
  • Osuszamy.
  • Z cukinii odcinamy końcówki.
  • Kroimy w ukośne grubsze plastry.
  • Pomidora ze skórą kroimy w plastry.
  • Podobnie mozzarellę.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy kolejno warstwami: cukinia, plasterki mozzarelli i pomidora.
  • Każdą z warstw posypujemy suszonym oregano oraz solą.
  • Czynność powtarzamy.
  • Polewamy oliwą z oliwek.
  • Całe ząbki czosnku razem ze skórką układamy na dnie naczynia (pieczony czosnek jest słodki i przepyszny!).
  • Zapiekamy przez max. 15 minut w 180 st. C.
  • Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki.
  • Pozostały na dnia sos zbieramy za pomocą pieczywa (tak robią Włosi!), polecam ciabattę!


2 komentarze :