2020/07/03

Coś słodkiego bez glutenu? Trzymaj kilka pomysłów!

Lato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance z dzieciństwa jest niejednokrotnie bazą do moich kolejnych przepisów.


Latem zdecydowanie częściej pijemy zimne napoje. Mniej czasu spędzamy w kuchni, a więcej na świeżym powietrzu. Gdy mam ochotę na coś słodkiego przygotowuję szybkie koktajle owocowe. W lodówce zawsze jest jogurt naturalny lub kefir czy maślanka, a owoce często mam zamrożone w woreczkach, dzięki temu są zawsze pod ręką i nie muszę specjalnie wychodzić do sklepu.  Koktajle są syte, orzeźwiające i bardzo smaczne. Więcej inspiracji na słodycze bez dodatku glutenu znajdziecie na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-slodycze-bez-glutenu/

Jak przygotować koktajl bananowy z ananasem i chia?
Składniki:
  • 300 g naturalnego i gęstego jogurtu
  • 1 plaster ananasa
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 2 listki świeżej mięty
  • miód do smaku

Przygotowanie:
  • Do kielicha blendera wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy obranego banana, 2 łyżeczki nasion chia oraz plaster ananasa, bez skóry i  twardej części oraz miód.
  • Całość miksujemy na jednolity płyn.
  • Podajemy posypane 1 łyżeczką nasion chia i udekorowane listkami mięty.
  • Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

koktajl bananowy z ananasem i chia

koktajl bananowy z ananasem i chia



Czym wzbogacić koktajle?
Koktajl warto wzbogacić o dodatkowe składniki odżywcze:
  • Nasiona chia zagęszczają koktajl, są źródłem błonnika i białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Bardzo lubię kakao, zwłaszcza w połączeniu z bananem i jogurtem, istotne jest, aby było to naturalne kakao, najlepiej bez cukru; warto zaopatrzyć się w ziarna kakaowca, które są naturalnym źródłem błonnika.
  • Jeśli połączymy jogurt naturalny z truskawkami i jagodami goji powstanie najlepszy koktajl truskawkowy, który ma piękny kolor i smakuje wyjątkowo. Jagody goji są źródłem białka oraz witaminy A.
  • Chętnie, zwłaszcza do koktajli miksowanych zimą dodaję cynamon, poza tym, że świetnie pachnie, reguluje nasz układ trawienny.
  • Latem, dla bardziej orzeźwiającego smaku dodaję do koktajli zioła takie jak melisa czy mięta.

1 komentarz: