Składniki na 1 porcję:
- 100 g makaronu spaghetti
- 1 garść jarmużu ( może być mrożony)
- 3 kawałki suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1/3 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy jarmuż oraz czosnek.
- Podsmażamy, aż jarmuż będzie miękki.
- Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwki - 1 łyżkę całych i 1 łyżkę pokrojonych na plasterki oraz kapary.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do jarmużu z suszonymi pomidorami, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypane startym grana padano i otartą skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz