Lato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance z dzieciństwa jest niejednokrotnie bazą do moich kolejnych przepisów.
Latem zdecydowanie częściej pijemy zimne napoje. Mniej czasu spędzamy w kuchni, a więcej na świeżym powietrzu. Gdy mam ochotę na „coś słodkiego” przygotowuję szybkie koktajle owocowe. W lodówce zawsze jest jogurt naturalny lub kefir czy maślanka, a owoce często mam zamrożone w woreczkach, dzięki temu są zawsze pod ręką i nie muszę specjalnie wychodzić do sklepu. Koktajle są syte, orzeźwiające i bardzo smaczne. Więcej inspiracji na słodycze bez dodatku glutenu znajdziecie na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-slodycze-bez-glutenu/
Jak przygotować koktajl bananowy z ananasem i chia?
Jak przygotować koktajl bananowy z ananasem i chia?
Składniki:
- 300 g naturalnego i gęstego jogurtu
- 1 plaster ananasa
- 1 banan
- 3 łyżeczki nasion chia
- 2 listki świeżej mięty
- miód do smaku
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy obranego banana, 2 łyżeczki nasion chia oraz plaster ananasa, bez skóry i twardej części oraz miód.
- Całość miksujemy na jednolity płyn.
- Podajemy posypane 1 łyżeczką nasion chia i udekorowane listkami mięty.
- Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Czym wzbogacić koktajle?
Koktajl warto wzbogacić o dodatkowe składniki odżywcze:
- Nasiona chia zagęszczają koktajl, są źródłem błonnika i białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Bardzo lubię kakao, zwłaszcza w połączeniu z bananem i jogurtem, istotne jest, aby było to naturalne kakao, najlepiej bez cukru; warto zaopatrzyć się w ziarna kakaowca, które są naturalnym źródłem błonnika.
- Jeśli połączymy jogurt naturalny z truskawkami i jagodami goji powstanie najlepszy koktajl truskawkowy, który ma piękny kolor i smakuje wyjątkowo. Jagody goji są źródłem białka oraz witaminy A.
- Chętnie, zwłaszcza do koktajli miksowanych zimą dodaję cynamon, poza tym, że świetnie pachnie, reguluje nasz układ trawienny.
- Latem, dla bardziej orzeźwiającego smaku dodaję do koktajli zioła takie jak melisa czy mięta.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń