Uwielbiam warzywa strączkowe. Każdego tygodnia, podczas robienia zakupów, zawsze w koszyku mam cieciorkę w słoiku. Jest tak pyszna, że wykorzystuję ją bardzo często. Lubię jej połączenie z pomidorami i ostrą chorizo. Nie trzeba jej gotować, a czas przygotowania dań skraca się maksymalnie. Dzięki temu w kwadrans możemy zrobić naprawdę pyszne dania. Cieciorka po bretońsku to mój letni hit, Wam też gorąco polecam, bo jest pyszna i gotowa w bardzo krótkim czasie.
Cieciorka po bretońsku / 4 porcje
Składniki:
- 540 g cieciorki ze słoika
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 cebula
- 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki.
- Do garnka wlewamy olej.
- Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy.
- Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy.
- Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie.
- Całość gotujemy 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę.
- Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku.
- Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz