Uwielbiam warzywa strączkowe. Każdego tygodnia, podczas robienia zakupów, zawsze w koszyku mam cieciorkę w słoiku. Jest tak pyszna, że wykorzystuję ją bardzo często. Lubię jej połączenie z pomidorami i ostrą chorizo. Nie trzeba jej gotować, a czas przygotowania dań skraca się maksymalnie. Dzięki temu w kwadrans możemy zrobić naprawdę pyszne dania. Cieciorka po bretońsku to mój letni hit, Wam też gorąco polecam, bo jest pyszna i gotowa w bardzo krótkim czasie.  
 
 
 
Cieciorka po bretońsku / 4 porcje
Składniki:
- 540 g cieciorki ze słoika
 - 400 g pomidorów w całości z puszki
 - 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
 - 2 kiełbasy śląskie
 - 1 cebula
 - 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - sól, pieprz do smaku
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
 - Kiełbasę kroimy w półplasterki.
 - Do garnka wlewamy olej.
 - Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy.
 - Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy.
 - Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie.
 - Całość gotujemy 10 minut.
 - Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę.
 - Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku.
 - Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz