2020/07/05

Cieciorka po bretońsku

Uwielbiam warzywa strączkowe. Każdego tygodnia, podczas robienia zakupów, zawsze w koszyku mam cieciorkę w słoiku. Jest tak pyszna, że wykorzystuję ją bardzo często. Lubię jej połączenie z pomidorami i ostrą chorizo. Nie trzeba jej gotować, a czas przygotowania dań skraca się maksymalnie. Dzięki temu w kwadrans możemy zrobić naprawdę pyszne dania. Cieciorka po bretońsku to mój letni hit, Wam też gorąco polecam, bo jest pyszna i gotowa w bardzo krótkim czasie. 


Cieciorka po bretońsku




Cieciorka po bretońsku / 4 porcje


Składniki:

  • 540 g cieciorki ze słoika
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki.
  • Do garnka wlewamy olej.
  • Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy.
  • Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy.
  • Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie.
  • Całość gotujemy 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę.
  • Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku.
  • Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz