Bardzo lubię makarony. Ostatnio przygotowałam pyszny makaron ze szpinakiem, orzechami włoskimi i grana padano. Bardzo podobał mi się kształt samego makaronu. Orzechy lekko podsmażyłam przed podaniem na patelni ze szpinakiem, dzięki temu nabrały ładnego koloru.
Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu średniej wielkości
- 100 g szpinaku "baby" (małe listki, najlepszy także do sałatek)
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano lub innego twardego i włoskiego sera
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy szpinak.
- Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek oraz orzechy włoskie.
- Gdy szpinak zmniejszy objętość, a orzechy włoskie zmienią kolor na złotobrązowy doprawiamy do smaku całość i mieszamy.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy na patelnię ze szpinakiem, mieszamy.
- Podajemy posypane startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz