wtorek, 7 stycznia 2020

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Bardzo lubię makarony. Ostatnio przygotowałam pyszny makaron ze szpinakiem, orzechami włoskimi i grana padano. Bardzo podobał mi się kształt samego makaronu. Orzechy lekko podsmażyłam przed podaniem na patelni ze szpinakiem, dzięki temu nabrały ładnego koloru.


Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi


Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g makaronu średniej wielkości
  • 100 g szpinaku "baby" (małe listki, najlepszy także do sałatek)
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano lub innego twardego i włoskiego sera
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy szpinak.
  • Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek oraz orzechy włoskie.
  • Gdy szpinak zmniejszy objętość, a orzechy włoskie zmienią kolor na złotobrązowy doprawiamy do smaku całość i mieszamy.
  • Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy na patelnię ze szpinakiem, mieszamy.
  • Podajemy posypane startym serem.


Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...