Nareszcie upiekłam dzisiaj focaccię z czarnymi oliwkami. Sesja na balkonie, robiona tuż przed nadejściem burzy. Całą stylizację stworzyłam na starym, białym i drewnianym krześle, prawdziwe dzieło sztuki! Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie!
Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Idealna! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam.
Polecam także inne przepisy na focaccię:
Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 małe focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża
Jeśli zrobisz jedną dużą focaccię-będzie wyższa, a gdy podzielisz ciasto na porcje-chlebki będą niższe!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
- 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 350 g czarnych, wydrylowanych oliwek
- 5 łyżek suszonego oregano lub więcej ;)
- sól do smaku
dodatkowo
- oliwa z oliwek najlepszej jakości do skropienia przed pieczeniem
- sól morska w młynku
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
- Mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę.
- Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
- Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
- Wykładamy ciasto.
- Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- W cieście robimy palcami zagłębienia.
- Układamy oliwki, lekko dociskając.
- Oprószamy solą oraz suszonym oregano.
- Skrapiamy oliwą z oliwek-wierzch będzie pięknie złocisty!
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
- Pieczemy przez 25 minut.
- Upieczone studzimy.
- Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
- Podajemy posypane solą morską.
- Świetny zamiennik tradycyjnego, polskiego pieczywa!
Kochana, tak często pokazujesz focaccię, że wreszcie postanowiłam ją upiec i tu mam pytanie: bo wyżej jest napisane 3 focaccie o średnicy 25-28 cm, a ilość jest jak w innych przepisach na 1 sztukę - to ile ich w końcu wyjdzie? :P Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKasiu już tłumaczę: z podanego przepisu możesz przygotować jedną dużą focaccię lub np. tak jak ja to zrobiłam 3 małe, jeśli zrobisz jedną duża wyjdzie wyższa, gdy podzielisz ciasto na porcje-chlebki będą niższe :) Wszystkich składników tj. oliwek i oregano jest wystarczająco na każdą opcję! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń