Dzisiaj kolejna koktajlowa propozycja, tym razem w roli głównej rukola, na która od kilku dni nie miałam pomysłu, poza sałatką. Koniecznie musicie spróbować, zwłaszcza, że smak jest wyjątkowy! Rukola świetnie smakuje nie tylko z wytrawnymi dodatkami, ale i z owocami tworzy doskonały i smaczny duet. Na blogu znajdziecie wiele pomysłów na wykorzystanie rukoli, w kanapkach, koktajlach, ale nie tylko:
- Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem
- Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
- Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem
- Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami
- Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą
Koktajl z rukoli, banana i gruszki
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 świeża gruszka
- 2 garście rukoli
- cukier, miód do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego przelewamy jogurt.
- Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki razem z bananem. Wkładamy do naczynia z jogurtem.
- Na wierzchu układamy rukolę.
- Miksujemy, a na koniec dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Jeśli lubimy wyczuwalne drobinki warzyw i owoców, nie miksujemy na całkowicie gładki napój.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Fajny. Jeszcze nie próbowałam koktajli z rukolą. Lubię za to ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńachęcam do wypróbowania, a ja za to muszę zrobić koktajl ze szpinakiem, pozdrawiam!
UsuńSzpinak kiwi ogórek woda i odrobina miodu przepyszny!!
OdpowiedzUsuńmniam!
Usuń