Mój ostatni przepis opublikowany na blogu czyli sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi bije rekordy popularności na Facebook'u. Dzisiaj rano powstała kolejna sałatka, tym razem jajeczna.
Na blogu jest już jedna sałatka jajeczna, prawie tak dobra jak ta, którą robiła moja ukochana babcia Małgosia. Prawie, bo nie mam przepisu od babci, ale starałam się z całego serca, aby smakowała jak ta od babci.
Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą / 2 małe porcje
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek konserwowy
- 3 łyżki selera konserwowego
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
- Przekładamy do miseczki.
- Kukurydzę i selera konserwowego płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i dodajemy do jajek.
- Ogórka konserwowego kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
- Do składników w misce dodajemy posiekaną natkę z pietruszki oraz majonez.
- Mieszamy.
- Całość doprawiamy do smaki i mieszamy jeszcze raz.
- Wkładamy do lodówki na minimum kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
Inne dane na ten temat dostępne są pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz