Jestem wielką fanką pieczonych owsianek. Są fit, doskonale smakują na ciepło i na zimno, a w dodatku smakują jak najlepsze, zdrowe ciasto na świecie! Wilgotne, pachnące cynamonem, z gorącymi bananami, poezja!
Wczoraj powstała kolejna pieczona owsianka, tym razem pieczona owsianka z masłem orzechowym, bananami i cynamonem. Dzisiaj już po niej nie ma śladu, taka była dobra!
Pieczona owsianka z masłem orzechowym, bananami i cynamonem / forma okrągła, 23 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
- 2 małe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy płatki owsiane. Wbijamy jajko.
- Wlewamy jogurt oraz mleko.
- Wsypujemy cynamon.
- Dodajemy masło orzechowe oraz banany.
- Banany w masie rozgniatamy widelcem.
- Mieszamy całość.
- Foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy masą owsianą.
- Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C.
- Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno!
Uwielbiam połączenie masła orzechowego z bananami! W takiej owsiance musi być świetne. Nie robiłam jeszcze pieczonej, muszę to nadrobić
OdpowiedzUsuńpodobnie jak ja :)
UsuńWygląda zachęcająco , z pewnością wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuje, koniecznie przygotuj, bo jest pyszna na ciepło i na zimno!
UsuńHejka a w jakiej formie piec
OdpowiedzUsuńdowolnej, im mniejsze tym lepiej, ja piekę w okrągłej 23 cm
UsuńTakie śniadania mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam pieczone owsianki :)
OdpowiedzUsuńprzybij piąteczkę!
UsuńIle porcji wychodzi z tego przepisu ile kcal na porcję ?
OdpowiedzUsuń6-8 porcji, nie liczę kalorii ;)
Usuń