2019/03/11

Grzanki z pastą ciecierzycy i pomidorkami

Niedawno na szybki obiad przygotowałam grzanki z pastą z ciecierzycy i pieczonymi pomidorkami.  Takie grzanki smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu, czyli na ciepło.

To dobry pomysł na niemarnowanie jedzenia, bo użyłam czerstwego chleba. Ten właśnie idealnie nadaje się do przygotowania grzanek. Wystarczy odrobina oliwy.



Grzanki z pastą ciecierzycy i pomidorkami



Grzanki z pastą ciecierzycy i pomidorkami / 4 porcje

Składniki:
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • garść pomidorków koktajlowych żółtych
  • garść pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 4 łyżki startego pecorino
  • 4 listki bazylii
  • 4 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Ciecierzycę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odcedzamy i miksujemy na gładką pastę z 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku, miksujemy ponownie.
  • Na patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Układamy kromki chleba, obsmażamy z każdej strony.
  • W tym samym czasie, na drugiej patelni smażymy pomidorki z dodatkiem pozostałej oliwy z oliwek. Będą gotowe, gdy zaczną pękać. 
  • Gorące grzanki smarujemy z jednej strony pastą z ciecierzycy, na wierzchu układamy pomidorki.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu z porwanymi listkami bazylii, posypane pecorino.

Grzanki z pastą ciecierzycy i pomidorkami

2 komentarze: