Dzisiejsze śniadanie to ponownie omlet biszkoptowy z patelni, ale w zupełnie innym wydaniu. Wczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami, bardzo smaczny i taki owocowy.
Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu.
Taki omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci
.
Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami / 1 porcja
Składniki:
na ciasto omletowe:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki kakao bez cukru
- szczypta soli
- kawałek masła
dodatki:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-4 łyżeczek kakao bez cukru
- miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru
- 3 kawałki banana
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki pestek z granatu
- kilka świeżych miechunek
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
- W drugiej miseczce do żółtek dodajemy mąkę oraz kakao.
- Mieszamy delikatnie.
- Całą zawartość przelewamy do białek ubitych na sztywno.
- miksujemy, do całkowitego połączenia się składników.
- Patelnię rozgrzewamy.
- Smarujemy masłem.
- Wylewamy masę.
- Omlet smażymy z każdej strony.
- Gotowy przekładamy na talerz do ostygnięcia.
- W tym czasie jogurt grecki dodajemy do miseczki, mieszamy z kakao i syropem klonowym lub innym zamiennikiem cukru.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Kawałki banana układamy płaską częścią do dołu.
- Smażymy,y aż będą złotobrązowe (trwa to chwilę).
- Omlet smarujemy kremem jogurtowym z kakao.
- Na wierzchu układamy ciepłe smażone banany.
- Dekorujemy pestkami granatu oraz miechunką, podzieloną na połówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz