To jedno z moich ulubionych dań. Kotlety mielone najczęściej goszczą w moim domu w weekendy. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak te z czosnkiem i pecorino są najlepsze. Zapach czosnku wypełnia cała kuchnię, a pecorino sprawia, że zwykłe mielone nabierają włoskiego charakteru.
Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Takie są moje kotlety mielone. Koniecznie przygotujcie.
Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino / 8 kotletów
Składników:
- 550 g mielonego wieprzowego
- 150 g sera pecorino w kawałku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki
- woda do namoczenia bułki
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Do dużej miski przekładamy mięso mielone.
- 1/2 bułki namaczamy w wodzie. Czekamy 10 minut.
- Czosnek obieramy i siekamy.
- Posiekany czosnek dodajemy do mięsa mielonego.
- Wbijamy jajko.
- Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do mięsa mielonego.
- Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Masę starannie mieszamy..
- Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni.
- Im dłużej wyrabiamy, tym kotlety będą smaczniejsze.
- Z masy formujemy kotlety.
- Obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku.
Podajemy np. z :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz