2019/01/04

Sałatka owocowa z migdałami

Przez cały rok staram się jeść sporo owoców, a Wy? Gdy nadchodzi styczeń z przyjemnością jem pyszne, słodkie i soczyste pomarańcze prosto z sycylijskich sadów. Dzisiejsze śniadanie było owocowe i egzotyczne. W sałatce owocowej jest wszystko co lubię! Sałatka owocowa z migdałami to przepis na udany dzień.

Sałatki owocowe można przygotować o każdej porze roku, teraz pomarańcze smakują najlepiej. Wybierajcie w sklepach odmianę, która osobiście uwielbiam - to małe, przeznaczone na sok pomarańcze sycylijskie. W koktajlach smakują równie dobrze! 





Sałatka owocowa z migdałami / 1 porcja

Składniki:
  • 1/2 średniego ananasa
  • 1 pomarańcza na sok 
  • 1 banan
  • 1 gruby plaster melona
  • 2 garście migdałów bez skórki
dressing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 pomarańczy na sok


Przygotowanie:
  • Ananasa obieramy ze skóry.
  • Usuwamy brązowe oczka oraz włóknisty i twardy środek.
  • Kroimy na plastry.
  • Układamy na talerzu.
  • Banana obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Rozkładamy na talerzu z ananasem.
  • Melona obieramy ze skóry i kroimy na plastry.
  • Układamy na talerzu z owocami.
  • Miód mieszamy w miseczce z sokiem z pomarańczy.
  • Na sałatce układamy migdały.
  • Całość skrapiamy dressingiem miodowo-pomarańczowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz