Przez cały rok staram się jeść sporo owoców, a Wy? Gdy nadchodzi styczeń z przyjemnością jem pyszne, słodkie i soczyste pomarańcze prosto z sycylijskich sadów. Dzisiejsze śniadanie było owocowe i egzotyczne. W sałatce owocowej jest wszystko co lubię! Sałatka owocowa z migdałami to przepis na udany dzień.
Sałatki owocowe można przygotować o każdej porze roku, teraz pomarańcze smakują najlepiej. Wybierajcie w sklepach odmianę, która osobiście uwielbiam - to małe, przeznaczone na sok pomarańcze sycylijskie. W koktajlach smakują równie dobrze!
Sałatka owocowa z migdałami / 1 porcja
Składniki:
- 1/2 średniego ananasa
- 1 pomarańcza na sok
- 1 banan
- 1 gruby plaster melona
- 2 garście migdałów bez skórki
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 pomarańczy na sok
Przygotowanie:
- Ananasa obieramy ze skóry.
- Usuwamy brązowe oczka oraz włóknisty i twardy środek.
- Kroimy na plastry.
- Układamy na talerzu.
- Banana obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Rozkładamy na talerzu z ananasem.
- Melona obieramy ze skóry i kroimy na plastry.
- Układamy na talerzu z owocami.
- Miód mieszamy w miseczce z sokiem z pomarańczy.
- Na sałatce układamy migdały.
- Całość skrapiamy dressingiem miodowo-pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz