Czy lubicie kaszę kuskus? W tym tygodniu często z niej korzystam, bo jest szybka w przygotowaniu i inspiruje mnie do tworzenia nowych przepisów na sałatki.
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam sałatkę z kaszy kuskus z czerwona fasolą i papryką. Aby było kolorowo wybrałam żółta paprykę. Kolejne kolory to czarne oliwki i biała, grecka feta. Nie zabrakło czegoś do chrupania, czyli orzechów włoskich, które świetnie smakują w takim połączeniu.
Było to na tyle udane połączenie, że dzielę się z Wami przepisem na sałatkę z kaszy kuskus, kolejną już zresztą! Smacznego!
Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką / 1 porcja
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy kuskus
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 gruby plaster żółtej papryki
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 1 plaster fety
- 1 garść orzechów włoskich
- 1/4 wężowego ogórka zielonego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Paprykę oraz ogórka razem ze skórką kroimy w kostkę.
- dodajemy do kaszy kuskus.
- 2 łyżki czarnych oliwek kroimy w półplasterki, pozostałe pozostawiamy w całości.
- Dodajemy do sałatki.
- Fasolę czerwoną starannie płuczemy z zalewy pod bieżącą, zimną wodą.
- Odsączamy i dodajemy do reszty składników.
- Fetę kruszymy i dodajemy do sałatki, razem z orzechami włoskimi.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano i polewamy oliwą z oliwek.
- Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz