2019/01/17

Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką

Czy lubicie kaszę kuskus? W tym tygodniu często z niej korzystam, bo jest szybka w przygotowaniu i inspiruje mnie do tworzenia nowych przepisów na sałatki. 

Dzisiaj na śniadanie przygotowałam sałatkę z kaszy kuskus z czerwona fasolą i papryką. Aby było kolorowo wybrałam żółta paprykę. Kolejne kolory to czarne oliwki i biała, grecka feta. Nie zabrakło czegoś do chrupania, czyli orzechów włoskich, które świetnie smakują w takim połączeniu. 

Było to na tyle udane połączenie, że dzielę się z Wami przepisem na sałatkę z kaszy kuskus, kolejną już zresztą! Smacznego!


Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką

Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką / 1 porcja


Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy kuskus
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 gruby plaster żółtej papryki
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 plaster fety
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1/4 wężowego ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Paprykę oraz ogórka razem ze skórką kroimy w kostkę.
  • dodajemy do kaszy kuskus.
  • 2 łyżki czarnych oliwek kroimy w półplasterki, pozostałe pozostawiamy w całości.
  • Dodajemy do sałatki.
  • Fasolę czerwoną starannie płuczemy z zalewy pod bieżącą, zimną wodą.
  • Odsączamy i dodajemy do reszty składników.
  • Fetę kruszymy i dodajemy do sałatki, razem z orzechami włoskimi.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano i polewamy oliwą z oliwek.
  • Mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz