2019/01/15

Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny pomysł na posiłek do pracy. Czym wypełnić lunchbox? Najchętniej zabieram do pracy sałatki, bo są pożywne, kolorowe i naprawdę szybkie do przygotowania w domu. Ponadto można zrobić więcej i mieć zaplanowane posiłki na więcej niż jeden dzień. 

Jest zima, ale w sklepach znajdziemy podstawowe warzywa, które świetnie nadają się do sałatek. Nie zapominajmy o kaszach, które są zdrowe i bardzo syte. Najczęściej ostatnio kasza kuskus jest w moich sałatkach, chrupiące warzywa i wyrazisty w smaku ser. Do takiego bogatego trio wystarczy już tylko dobrej jakości oliwa z oliwek oraz suszone zioła śródziemnomorskie, a zamiast pieprzu czarnuszka.

Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą



Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą / 2 porcja

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 100 g fety dobrej jakości
  • 1 gruby plaster czerwonej papryki
  • 1 gruby plaster żółtej papryki
  • 1/4 wężowego ogórka zielonego
  • 1 gruby plaster zielonej papryki
  • 200 g ciecierzycy (cieciorki) z puszki
  • garść czarnych oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Papryki kroimy w drobną kostkę.
  • dodajemy do zimnej kaszy kuskus.
  • Ogórka zielonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę.
  • Dodajemy do pozostałych składników.
  • Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, odsączamy i przekładamy do sałatki.
  • Dodajemy odsączone czarne oliwki w całości oraz pokruszoną fetę.
  • Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i czarnuszkę.
  • Mieszamy.
  • W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.

Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz