Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny pomysł na posiłek do pracy. Czym wypełnić lunchbox? Najchętniej zabieram do pracy sałatki, bo są pożywne, kolorowe i naprawdę szybkie do przygotowania w domu. Ponadto można zrobić więcej i mieć zaplanowane posiłki na więcej niż jeden dzień.
Jest zima, ale w sklepach znajdziemy podstawowe warzywa, które świetnie nadają się do sałatek. Nie zapominajmy o kaszach, które są zdrowe i bardzo syte. Najczęściej ostatnio kasza kuskus jest w moich sałatkach, chrupiące warzywa i wyrazisty w smaku ser. Do takiego bogatego trio wystarczy już tylko dobrej jakości oliwa z oliwek oraz suszone zioła śródziemnomorskie, a zamiast pieprzu czarnuszka.
Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą / 2 porcja
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 100 g fety dobrej jakości
- 1 gruby plaster czerwonej papryki
- 1 gruby plaster żółtej papryki
- 1/4 wężowego ogórka zielonego
- 1 gruby plaster zielonej papryki
- 200 g ciecierzycy (cieciorki) z puszki
- garść czarnych oliwek
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Papryki kroimy w drobną kostkę.
- dodajemy do zimnej kaszy kuskus.
- Ogórka zielonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy do pozostałych składników.
- Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, odsączamy i przekładamy do sałatki.
- Dodajemy odsączone czarne oliwki w całości oraz pokruszoną fetę.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i czarnuszkę.
- Mieszamy.
- W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz