Tak niewiele nam do szczęścia potrzeba! Stragany pełne kolorowych warzyw inspirują mnie każdego dnia do nowych, jeszcze smaczniejszych przepisów. I tak oto powstała dzisiaj bardzo szybka sałatka, zamiast obiadu, bo zdecydowanie za gorąco na gotowanie. Proste składniki, dobrej jakości oliw i szczypta miłości!
Sałatka z fasolki szparagowej to kolejny, obowiązkowy przepis do wypróbowania! Korzystajcie póki jest fasolka szparagowa i soczyste, krwistoczerwone pomidory!
Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorem i czarnymi oliwkami / 1 porcja
Składniki:
- 1 garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Fasolkę myjemy.
- Usuwamy końcówki.
- Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
- Pomidora obieramy ze skórki.
- Usuwamy zielony środek.
- Kroimy w kostkę.
- Ugotowaną fasolkę szparagową odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Odcedzamy ponownie.
- Fasolkę dzielimy na mniejsze części.
- Wkładamy do miski.
- Dodajemy pomidora oraz posiekaną natkę z pietruszki.
- Połowę oliwek pozostawiamy w całości, drugą część kroimy na plasterki.
- Oliwki dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
- Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
Nie połączyłabym fasolki z oliwkami. Ależ jestem ciekawa jak to smakuje
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, będziesz często wracała do tego przepisu!
Usuń