2018/08/02

Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorem i czarnymi oliwkami

Tak niewiele nam do szczęścia potrzeba! Stragany pełne kolorowych warzyw inspirują mnie każdego dnia do nowych, jeszcze smaczniejszych przepisów. I tak oto powstała dzisiaj bardzo szybka sałatka, zamiast obiadu, bo zdecydowanie za gorąco na gotowanie. Proste składniki, dobrej jakości oliw i szczypta miłości! 

Sałatka z fasolki szparagowej to kolejny, obowiązkowy przepis do wypróbowania! Korzystajcie póki jest fasolka szparagowa i soczyste, krwistoczerwone pomidory! 





Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorem i czarnymi oliwkami / 1 porcja

Składniki:
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Fasolkę myjemy.
  • Usuwamy końcówki.
  • Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  • Pomidora obieramy ze skórki.
  • Usuwamy zielony środek.
  • Kroimy w kostkę.
  • Ugotowaną fasolkę szparagową odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  • Odcedzamy ponownie.
  • Fasolkę dzielimy na mniejsze części.
  • Wkładamy do miski.
  • Dodajemy pomidora oraz posiekaną natkę z pietruszki.
  • Połowę oliwek pozostawiamy w całości, drugą część kroimy na plasterki.
  • Oliwki dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.

2 komentarze:

  1. Nie połączyłabym fasolki z oliwkami. Ależ jestem ciekawa jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, będziesz często wracała do tego przepisu!

      Usuń