Prosta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka sałatka to świetny pomysł na dodatek do mięsnego dania, a latem może spokojnie pełnić rolę dania głównego. Jest chrupiąca, soczysta, pełna barw i zdrowa. Nic mi więcej nie potrzeba, no może lampkę dobrego wina, pasującego do mojej kompozycji!
Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami / 1 porcja
Składniki:
- 3 małe ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/4 małej, czerwonej cebuli
- gruby plaster kapusty pekińskiej
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Obraną czerwoną cebulę siekamy.
- Ziemniaki kroimy w grube plastry, pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
- Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki.
- W misce rozkładamy listki pokrojonej kapusty pekińskiej.
- Układamy plastry ziemniaków i ćwiartki pomidorków koktajlowych.
- Posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i natką z pietruszki.
- Doprawiamy do smaku, posypujemy słodką papryką.
- Całość można skropić oliwą z oliwek aromatyzowaną tymiankiem lub olejem rzepakowym, o wyraźnym orzechowym posmaku i złocistej barwie.
Wygląda przepysznie :) Na pewno wypróbuję... podejrzewam, że z młodymi ziemniaczkami będzie jeszcze lepsza :D
OdpowiedzUsuń