2024/06/12

Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami

Prosta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka sałatka to świetny pomysł na dodatek do mięsnego dania, a latem może spokojnie pełnić rolę dania głównego. Jest chrupiąca, soczysta, pełna barw i zdrowa. Nic mi więcej nie potrzeba, no może lampkę dobrego wina, pasującego do mojej kompozycji!



Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami / 1 porcja

Składniki:
  • 3 małe ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 małej, czerwonej cebuli
  • gruby plaster kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Obraną czerwoną cebulę siekamy.
  • Ziemniaki kroimy w grube plastry, pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
  • Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki.
  • W misce rozkładamy listki pokrojonej kapusty pekińskiej.
  • Układamy plastry ziemniaków i ćwiartki pomidorków koktajlowych.
  • Posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i natką z pietruszki.
  • Doprawiamy do smaku, posypujemy słodką papryką.
  • Całość można skropić oliwą z oliwek aromatyzowaną tymiankiem lub olejem rzepakowym, o wyraźnym orzechowym posmaku i złocistej barwie.


1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie :) Na pewno wypróbuję... podejrzewam, że z młodymi ziemniaczkami będzie jeszcze lepsza :D

    OdpowiedzUsuń