2016/05/18

Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym

W taki połączeniu sałatki z kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, cieciorka z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym okazała się cudowną w smaku sałatką, a dodatek natki z pietruszki, posiekanej, sprawił, że zyskała piękny kolor. Z przyjemnością polecam jako propozycję obiadową, bo jest bardzo syta i zdrowa. Zamiast tradycyjnego i ciężkiego obiadu, warto skusić się na ten przepis! Z powodzeniem zastąpi także nudne śniadanie, a na imprezach grillowych będzie zdecydowaną królową, a znajomi będą prosić o przepis. 

Można oczywiście do tej sałatki dodać np. ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy lub ziarna słonecznika, bo te, doskonale pasują do kaszy gryczanej, świetnie sprawdzą się laskowe, orzechy włoskie czy nerkowce. Dla zaostrzenia smaku polecam dodanie czerwonej, pokrojonej na piórka cebuli.



Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym

Składniki:
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka konserwowej cieciorki
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę.
  • Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do miski z cieciorką i kaszą gryczaną.
  • Wszystkie składniki mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku, przekładamy sałatkę do lodówki, aby smaki "przegryzły się".



GRILL PIKNIK Menu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz