2023/04/07

Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami

Za dwa dni wiosna, a to oznacza, że będziemy jeść więcej kolorowych warzyw, które bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach. Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z jajkiem, oliwkami i kukurydzą oraz zieloną sałatą masłową, która ostatnio gości w moich codziennych posiłkach. 

Lubię zwłaszcza jej młode, najmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko na kanapkach czy jako dodatek do obiadu ze śmietaną i cukrem. Pora to zmienić, jeśli i Wy lubicie sałatę, wiosna idzie, wiosna inspiruje nas do kolorowych i energetycznych dań!

Sałatę masłową można zastąpić w tym przepisie np. sałatą lodową, rukolą drobnolistną, szpinak baby dobrej jakości także doskonale się sprawdzi. Jeśli lubicie zielone oliwki, wykorzystajcie takie, niestety nie potrafię przekonać do zielonych oliwek, jedynie smakują mi te z pestkami, które zajadaliśmy na promocji Cagliari w Krakowie.



Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami

Składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej, tych wewnętrznych, jasnych i chrupiących
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 4 łyżki konserwowej kukurydzy
  • czarne oliwki, wydrylowane
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Liście sałaty siekamy i przekładamy do miseczki.
  • Jajko kroimy na plasterki i układamy na sałacie.
  • Posypujemy kukurydzą i posiekaną natką z pietruszki.
  • Na wierzchu układamy czarne oliwki.
  • Doprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Podajemy z ulubionymi pieczywem.

1 komentarz: