2018/04/15

Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą

Weekend powoli się kończy, czas pomyśleć o jutrzejszym dniu. Co dobrego zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą np. do pracy czy szkoły? Kasza jest zdrowa, dlatego polecam moją sałatkę, która wyszła doskonale i jest taka prosta w przygotowaniu. Lubię soczyste pomidorki koktajlowe, których słodki sok miesza się z oliwą z oliwek, tworząc przepyszny dressing! 




Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą / 1 porcja

Składniki:
  • 1/2 ugotowanej szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1/2 kuli mozzarelli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 5 garści rukoli
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonych pomidorów

Przygotowanie:
  • Na dnie miseczki rozkładamy połowę rukoli.
  • Rozsypujemy pierwszą porcję kaszy.
  • Układamy ponownie pozostałą rukolę i kaszę.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
  • Układamy na wierzchu.
  • Mozzarellę rozrywamy i układamy na sałatce.
  • Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Posypujemy ziarenkami siemienia lnianego i suszonymi ziołami.




1 komentarz:

  1. według mnie bardzo dobra sałatka
    Ja zmieliłabym siemię lniane,
    ponieważ nasz przewód pokarmowy nie wykorzysta całych ziarenek.
    Zwyczajnie je wydali :)

    OdpowiedzUsuń