Weekend powoli się kończy, czas pomyśleć o jutrzejszym dniu. Co dobrego zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą np. do pracy czy szkoły? Kasza jest zdrowa, dlatego polecam moją sałatkę, która wyszła doskonale i jest taka prosta w przygotowaniu. Lubię soczyste pomidorki koktajlowe, których słodki sok miesza się z oliwą z oliwek, tworząc przepyszny dressing!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą / 1 porcja
Składniki:
- 1/2 ugotowanej szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1/2 kuli mozzarelli
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 5 garści rukoli
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Na dnie miseczki rozkładamy połowę rukoli.
- Rozsypujemy pierwszą porcję kaszy.
- Układamy ponownie pozostałą rukolę i kaszę.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
- Układamy na wierzchu.
- Mozzarellę rozrywamy i układamy na sałatce.
- Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.
- Posypujemy ziarenkami siemienia lnianego i suszonymi ziołami.
według mnie bardzo dobra sałatka
OdpowiedzUsuńJa zmieliłabym siemię lniane,
ponieważ nasz przewód pokarmowy nie wykorzysta całych ziarenek.
Zwyczajnie je wydali :)