niedziela, 11 lutego 2018

Pasta z ciecierzycy z wędzoną papryką i grana padano

Lubię weekendowe, leniwe śniadania. Dzisiaj była piękna pogoda podczas śniadania, świeciło słońce i chociaż na chwilę zapomniałam, że wciąż jest zima. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam prostą i bardzo smaczną pastę z cieciorki. 

Nie zmiksowałam jej jednak na gładką masę. Do cieciorki z puszki dodałam nieco natki z pietruszki, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę i włoski ser grana padano. Ta pasta jest idealna nie tylko do posmarowania na pieczywo. Może być wykorzystana jako dip do warzyw lub dodatek do dań mięsnych. Pyszności, mówię Wam! Spróbujcie?





Pasta z ciecierzycy z wędzoną papryką i grana padano / na 6 małych kanapeczek jak na zdjęciu

Składniki:
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • około 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki z pietruszki + 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka startego grana padano
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Z puszki z ciecierzycą wylewamy wodę. 
  • Cieciorkę przekładamy na sito i dokładnie płuczemy.
  • Odcedzamy.
  • Przekładamy do blendera.
  • Dodajemy obrany czosnek i natkę z pietruszki.
  • Miksujemy i stopniowo wlewamy oliwę z oliwek.
  • Jeśli jest za mało, dodajemy więcej.
  • Pasta ma być gęsta i wilgotna.
  • Co jakiś czas przerywamy pracę blendera, aby "usunąć" masę ze ścianek.
  • Sprawdzamy smak i dodajemy sól.
  • Miksujemy, ale nie na gładką masę.
  • W smaku mają być wyczuwalne kawałki ciecierzycy.
  • Pastę podajemy tak jak np. na zdjęciu, na małych kanapkach, które przygotujemy wycinając krążki przy pomocy np. foremki do ciasteczek.
  • Pastę np. na kanapkach podajemy posypaną wędzoną papryką i startym grana padano.
  • To idealny dip do warzyw i mięs burgerów i innych pyszności.
  • Przed podaniem najlepiej włożyć do lodówki, aby smaki "przegryzły się".


1 komentarz :