2017/06/21

Truskawkowe crumble

Lubię ten czas. Truskawki tanieją, a ja z przyjemnością wybieram się na giełdę owocowo-warzywną. To była przyjemność, wybrać się wczoraj na taki spacer. Truskawki w cudownej cenie, słodziutkie, duże, takie jak lubię, odmiana deserowa. W drodze powrotnej do domu, spotkałam przemiłego Pana, który, podobnie jak ja, wracał z koszykiem wypełnionym truskawkami. Miła rozmowa, słońce i zapach truskawek, taki to był przyjemny wieczór. Uwielbiam rozmawiać z ludźmi, a jeszcze bardziej o jedzeniu, o bogactwie natury!

W pierwszy dzień lata prezentuję więc truskawkowy przepis, który koniecznie musicie wypróbować, póki są dostępne świeże truskawki!  Dietetyczny przepis, bo dodałam moje ulubione płatki owsiane błyskawiczne. Polecajcie przepis znajomym!




Truskawkowe crumble / 1 porcja

Składniki:
  • niepełna szklanka truskawek
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:
  • Truskawki myjemy.
  • Usuwamy szypułki.
  • Owoce kroimy na pół.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy truskawki niemal do pełna.
  • Płatki owsiane mieszamy w miseczce razem z mąką, masłem i cukrem.
  • Rozcieramy palcami.
  • Kruszonkę rozprowadzamy na truskawkach.
  • Zapiekamy przez 10-15 minut, aż truskawki puszczą sok, a kruszonka będzie chrupiaca z wierzchu.
  • Crumble można podać z lodami lub serkiem mascarpone.
  • Zamiast mąki pszennej można użyć innej, zdrowszej wersji.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam crumble! Truskawkowe to moje ulubione :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń