2016/11/22

Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto

Taka piękna pogoda dzisiejszego poranka zainspirowała mnie do przygotowania na śniadanie pysznej sałatki w śródziemnomorskich klimatach. Bardzo kolorowa i syta. Skropiona olejem z orzechów włoskich, z czarnymi oliwkami i bazyliowym pesto. Chrupiące sałaty, wyraziste w smaku pesto i delikatna mozzarella to wymarzone śniadanie, także w tygodniu, można ją zabrać do pracy, a jej zapach roznosić się będzie po każdym zakątku biura. Taką sałatkę można podać na np. Andrzejkowe party, które już za tydzień!




Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto

Składniki:
  • 4 garście mieszanki sałat
  • 1/2 mozzarelli
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżeczki bazyliowego pesto
  • olej z orzechów włoskich do skropienia sałatki

Przygotowanie:
  • Sałaty układamy na talerzu.
  • Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat.
  • Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto.
  • Całość skrapiamy olejem z orzechów włoskich.
  • Podajemy z grzankami czosnkowymi lub chrupiącą ciabattą.
  • Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Zachęcam do przygotowania domowej, smakowej oliwy z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz