2023/04/18

Zupa jarzynowa

Sezon na zupy z młodych warzyw rozpoczęty! Wczoraj udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie młodą kapustę i pomysł na obiad już miałam w głowie. Zupa jarzynowa z młodej kapusty, z fasolką szparagową, groszkiem i koperkiem to najlepszy pomysł na wiosenny obiad. Taką zupę można przechowywać do dwóch dni. Jest bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego chcieć więcej? Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 


Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową

Składniki:
  • 2 kości schabowe
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1/2 główki młodej białej kapusty
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek koperku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Pietruszkę i marchew obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki.
  • Kości schabowe myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie.
  • Do gotującego się mięsa wkładamy fasolkę szparagową, marchew, pietruszkę i liście laurowe z ziarenkami ziela angielskiego.
  • Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy poszatkowaną kapustę białą, na sam koniec osączony z zalewy groszek.
  • Gotujemy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy do smaku.
  • Mięso wyciągamy z zupy, widelcem zeskrobujemy kawałki i dodajemy do zupy.
  • Podajemy posypane posiekanym koperkiem.

3 komentarze: