Dzisiaj podaję Wam przepis na kolejną sałatkę jajeczną, w sam raz na śniadanie ze świeżym pieczywem. Na blogu znajdziecie także inne sałatki jajeczne:
- Sałatka jajeczna
- Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą
- Sałatka jajeczna z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
- Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami
- Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem
- Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą
- Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską
- Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą
Sałatka jajeczna z kukurydzą i brokułami
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- majonez
- 1 natka z pietruszki
- majonez
- sól, pieprz do smaku
- do posypania suszone pomidory - przyprawa
Przygotowanie:
- Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
- Odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewamy dodajemy do jajek.
- Brokuł podzielony na różyczki, wcześniej ugotowane i odcedzony dodajemy do jajek z kukurydzą (różyczki jeśli są za duże może podzielić na mniejsze części).
- Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
- Natkę z pietruszki kroimy drobno i dodajemy do pozostałych składników.
- Na koniec dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Najlepiej smakuje schłodzona.
- Można ją posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz