O tej porze roku częściej na śniadanie zamiast sałatek przygotowuję posiłki, które rozgrzewają i wzmacniają odporność mojego organizmu. Kasza jaglana często gości w moim menu śniadaniowym. Używam jej do czekoladowego budyniu czy zapiekam z jabłkami. Już niedługo nowe, rozgrzewające przepisy na jesienne wieczory i poranki!
Jesienią znacznie częściej mamy ochotę na ciepłe śniadania, dlatego pomyślałam, że przygotuję dla Was przepis idealny na tę porę roku. Zdrowy, bez dodatku mąki i cukru. W środku suszone figi, banan, płatki owsiane i masło orzechowe. Nie będzie to jednak kolejny pomysł na owsiankę, a coś zupełnie innego, w dodatku zdrowe! Pieczona owsianka to mój śniadaniowy hit, za każdym razem, staram się tworzyć jej nowe odsłony.
Ostatnio zrobiłam zdrowe zakupy w sklepie internetowym bee.pl i przygotuję dla Was kolejne, pyszne i jesienne przepisy. W sklepie znajdziecie poza zdrową żywnością suplementy diety, superfoods i naturalne kosmetyki, produkty ekologiczne dla dziecka. W ofercie sklepu są także książki i produkty dla domu i ogrodu. Tam też kupiła najlepsze suszone figi, nigdzie nie znajdziecie lepszych, w 100% naturalne, bez niepotrzebnych dodatków. Miękkie, słodkie i idealne do przepisów nie tylko świątecznych!
Ostatnio zrobiłam zdrowe zakupy w sklepie internetowym bee.pl i przygotuję dla Was kolejne, pyszne i jesienne przepisy. W sklepie znajdziecie poza zdrową żywnością suplementy diety, superfoods i naturalne kosmetyki, produkty ekologiczne dla dziecka. W ofercie sklepu są także książki i produkty dla domu i ogrodu. Tam też kupiła najlepsze suszone figi, nigdzie nie znajdziecie lepszych, w 100% naturalne, bez niepotrzebnych dodatków. Miękkie, słodkie i idealne do przepisów nie tylko świątecznych!
Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem (blaszka okrągła 25 cm)
Pieczona owsianka z gruszką
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- 2 łyżki miodu
- kilka suszonych fig
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Banana obieramy ze skóry i kroimy na plasterki.
- Figi kroimy w cienkie plasterki
- Do dużej miski przesypujemy płatki owsiane.
- Wlewamy jogurt oraz mleko, dodajemy miód.
- Wbijamy całe jajko, dodajemy masło orzechowe, figi oraz banana.
- Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Im mniejsze naczynie wybierzemy, tym owsianka będzie grubsza.
- Masę owsianą wylewamy na blaszkę.
- Całość pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch ładnie zezłoci się i będzie chrupiący.
- Owsianka pieczona smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz