Bardzo lubię sałatki jajeczne, dlatego często je przygotowuję o tej porze roku, zwłaszcza w weekendy. Tak sałatka najlepiej smakuje na następny dzień. Tym razem przygotowałam sałatkę jajeczną z groszkiem. Sałatka jajeczna jest świetna jako dodatek do pieczywa, to królowa niedzielnych śniadań.
Sprawdźcie też pozostałe sałatki jajeczne na blogu:
- Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą
- Sałatka jajeczna
- Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą
- Sałatka jajeczna z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
- Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami
- Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem
- Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą
- Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską
- Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą
Sałatka jajeczna z groszkiem
Składniki:
- 400 g groszku konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 małe ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1/2 serka topionego najlepiej ementalera
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Groszek odsączamy z zalewy, przekładamy do miski.
- Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, dodajemy do groszku konserwowego.
- Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników w misce.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
- Sałatkę mieszamy z majonezem oraz serkiem topionym.
- Doprawiamy do smaku.
- Sałatka jajeczna smakuje najlepiej na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz