Bardzo lubię sałatki jajeczne, dlatego często je przygotowuję o tej porze roku, zwłaszcza w weekendy. Tak sałatka najlepiej smakuje na następny dzień. Tym razem przygotowałam sałatkę jajeczną z groszkiem. Sałatka jajeczna jest świetna jako dodatek do pieczywa, to królowa niedzielnych śniadań. 
Sprawdźcie też pozostałe sałatki jajeczne na blogu:
- Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą
 - Sałatka jajeczna
 - Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą
 - Sałatka jajeczna z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
 - Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami
 - Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem
 - Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą
 - Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską
 - Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą
 
Sałatka jajeczna z groszkiem
Składniki:
- 400 g groszku konserwowego
 - 5 jajek ugotowanych na twardo
 - 3 małe ogórki konserwowe
 - 1 mała cebula
 - 1/2 serka topionego najlepiej ementalera
 - 2 łyżki majonezu
 - sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
- Groszek odsączamy z zalewy, przekładamy do miski.
 - Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, dodajemy do groszku konserwowego.
 - Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników w misce.
 - Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
 - Sałatkę mieszamy z majonezem oraz serkiem topionym.
 - Doprawiamy do smaku.
 - Sałatka jajeczna smakuje najlepiej na następny dzień.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz