2020/05/14

Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką

Jem zdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was?


Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką



Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje
Składniki:
  • 200 g makronu kokardki
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 małej, czerwonej papryki
  • gruby plaster cukinii
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie obieramy czosnek, kroimy na plasterki.
  • Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę.
  • Czarne oliwki kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż.
  • Podsmażamy warzywa, aż będą al dente czyli półtwarde.
  • Na koniec dorzucamy oliwki i kapary.
  • Ugotowany makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Danie posypujemy czarnuszką oraz startym grana padano.


Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką

Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz