Stęskniłam się za smakiem umami, dlatego tez przygotowałam kilka dni temu przepyszną zupę pieczarkową z grzybami. Nie była to jednak zupa z dodatkiem śmietany czy zasmażki, a zupa aromatyczna i naprawdę niesamowita w smaku. Dodatek suszonych grzybów sprawił, że bulion smakował naprawdę wyjątkowo. Zupa zdecydowanie do powtórzenia, świetnie rozgrzewa i super smakuje z cienkim makaronem.
Zupa pieczarkowa z grzybami / 4 porcje
Składniki:
- 250 g malutkich pieczarek
- 400 g ugotowanego makaronu, najlepiej krajanka
- 1 małe żeberko
- 1/4 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 garść suszonych grzybów
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy żeberko.
- Dodajemy czosnek, cebulę bez skóry, kilka łodyżek natki pietruszki z listkami, ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane ze skóry marchewki w całości i podzielone na mniejsze części suszone grzyby (grzyby najlepiej przed wykorzystaniem namoczyć). Zalewamy wodą.
- Całość gotujemy na małym ogniu, usuwając szumowiny z powierzchni.
- Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy.
- Kroimy na plasterki.
- Gdy bulion nabierze ładnego, brązowego koloru dodajemy pieczarki.
- Gotujemy, aż zmiękną.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Podajemy z cienkim makaronem, posypane posiekaną natką z pietruszki.
- Ugotowane żeberko możemy obrać z mięsa podać do zupy, podobnie marchewki - pokroić w kostkę i podać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz