2020/01/13

Zupa pieczarkowa z grzybami

Stęskniłam się za smakiem umami, dlatego tez przygotowałam kilka dni temu przepyszną zupę pieczarkową z grzybami. Nie była to jednak zupa z dodatkiem śmietany czy zasmażki, a zupa aromatyczna i naprawdę niesamowita w smaku. Dodatek suszonych grzybów sprawił, że bulion smakował naprawdę wyjątkowo. Zupa zdecydowanie do powtórzenia, świetnie rozgrzewa i super smakuje z cienkim makaronem.




Zupa pieczarkowa z grzybami / 4 porcje

Składniki:
  • 250 g malutkich pieczarek
  • 400 g ugotowanego makaronu, najlepiej krajanka
  • 1 małe żeberko
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Do garnka wkładamy żeberko.
  • Dodajemy czosnek, cebulę bez skóry, kilka łodyżek natki pietruszki z listkami, ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane ze skóry marchewki w całości i podzielone na mniejsze części suszone grzyby (grzyby najlepiej przed wykorzystaniem namoczyć). Zalewamy wodą.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, usuwając szumowiny z powierzchni.
  • Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Gdy bulion nabierze ładnego, brązowego koloru dodajemy pieczarki.
  • Gotujemy, aż zmiękną.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z cienkim makaronem, posypane posiekaną natką z pietruszki.
  • Ugotowane żeberko możemy obrać z mięsa podać do zupy, podobnie marchewki - pokroić w kostkę i podać do zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz