2019/08/22

Sos pomidorowy ze śliwkami

Druga połowa sierpnia to najlepszy czas na śliwki i pomidory. Na tę chwilę czekam cały rok. Uwielbiam pieczone śliwki pod kruszonką migdałową i sałatki z pomidorów ze świeżymi ziołami i mozzarellą. Idealnie sprawdzają się jako lunch do pracy.

W tym roku przygotowałam po raz pierwszy bardzo aromatyczny sos na bazie pomidorów i śliwek. Doskonały do pizzy, makaronu, grillowanego mięsa czy ryb. Sprawdzi się świetnie jako dip na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Jest tak dobry, że wyjadam go prosto ze słoiczka.

Smak sosu to nie tylko dojrzałe w słońcu śliwki i soczyste pomidory. Bogactwo sosu to wędzona słodka papryka, czosnek oraz kompozycja ekstraktów roślinnych Dr Gaja ProTrawienie czyli ekstrakt z kłącza kurkumy, ekstrakt z owoców kopru włoskiego, ekstrakt z ziela mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion ostropestu, który nadaje całości orientalnej nuty.

ProTrawienie zawiera w swoim składzie:
  • Ekstrakt z kurkumy pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby.
  • Ekstrakt z kopru włoskiego pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego, ułatwia procesy trawienia oraz wspomaga wydalanie.
  • Ekstrakt z ostropestu jest standaryzowany na sylimarynę stanowiącą kompleks flawonolignanów. Jednym ze składników tego kompleksu jest sylibinina, której przypisuje się działanie wspomagające wątrobę.
  • Ekstrakt z ostropestu Wspomaga trawienie oraz produkcję żółci.
  • Mięta jest popularną rośliną zielarską, znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu.

Suplement diety ProTrawienie  dostępny jest w sklepie internetowym Dr Gaja. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To produkt polecany dla wszystkich, którzy po spożyciu niektórych pokarmów mają problemy z gazami, bólami brzucha czy wzdęciami. ProTrawienie dostępne jest w postaci jednej saszetki, opakowania z 10 saszetkami oraz opakowania z 20 saszetkami.








Sos pomidorowy ze śliwkami


Składniki:

  • 2 pomidory Lima
  • 1 saszetka ProTrawienie Dr Gaja
  • 3 śliwki
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 2 szczypty słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Pomidory obieramy ze skórki, ze śliwek usuwamy pestki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cebulę.
  • Podsmażamy chwilę.
  • Następnie dodajemy pomidory, czosnek i śliwki oraz suszone pomidory z czosnkiem, słodką wędzoną paprykę oraz ostrą paprykę z proszku.
  • Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy do smaku i dodajemy saszetkę ProTrawienie.
  • Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu.




Sos pomidorowy ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz