Druga połowa sierpnia to najlepszy czas na śliwki i pomidory. Na tę chwilę czekam cały rok. Uwielbiam pieczone śliwki pod kruszonką migdałową i sałatki z pomidorów ze świeżymi ziołami i mozzarellą. Idealnie sprawdzają się jako lunch do pracy.
W tym roku przygotowałam po raz pierwszy bardzo aromatyczny sos na bazie pomidorów i śliwek. Doskonały do pizzy, makaronu, grillowanego mięsa czy ryb. Sprawdzi się świetnie jako dip na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Jest tak dobry, że wyjadam go prosto ze słoiczka.
Smak sosu to nie tylko dojrzałe w słońcu śliwki i soczyste pomidory. Bogactwo sosu to wędzona słodka papryka, czosnek oraz kompozycja ekstraktów roślinnych Dr Gaja ProTrawienie czyli ekstrakt z kłącza kurkumy, ekstrakt z owoców kopru włoskiego, ekstrakt z ziela mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion ostropestu, który nadaje całości orientalnej nuty.
ProTrawienie zawiera w swoim składzie:
ProTrawienie zawiera w swoim składzie:
- Ekstrakt z kurkumy pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby.
- Ekstrakt z kopru włoskiego pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego, ułatwia procesy trawienia oraz wspomaga wydalanie.
- Ekstrakt z ostropestu jest standaryzowany na sylimarynę stanowiącą kompleks flawonolignanów. Jednym ze składników tego kompleksu jest sylibinina, której przypisuje się działanie wspomagające wątrobę.
- Ekstrakt z ostropestu Wspomaga trawienie oraz produkcję żółci.
- Mięta jest popularną rośliną zielarską, znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu.
Suplement diety ProTrawienie dostępny jest w sklepie internetowym Dr Gaja. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To produkt polecany dla wszystkich, którzy po spożyciu niektórych pokarmów mają problemy z gazami, bólami brzucha czy wzdęciami. ProTrawienie dostępne jest w postaci jednej saszetki, opakowania z 10 saszetkami oraz opakowania z 20 saszetkami.
Sos pomidorowy ze śliwkami
Składniki:
- 2 pomidory Lima
- 1 saszetka ProTrawienie Dr Gaja
- 3 śliwki
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szczypty ostrej papryki w proszku
- 2 szczypty słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory obieramy ze skórki, ze śliwek usuwamy pestki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy cebulę.
- Podsmażamy chwilę.
- Następnie dodajemy pomidory, czosnek i śliwki oraz suszone pomidory z czosnkiem, słodką wędzoną paprykę oraz ostrą paprykę z proszku.
- Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy saszetkę ProTrawienie.
- Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz