Pod koniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki.
Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą.
Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana?
Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana?
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje
Składniki:
- 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia)
- 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
- 1/3 pęczka natki z pietruszki
- 1/2 jasnej części pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy.
- Gotujemy razem ze skórą w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
- Zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na kilka minut.
- Odcedzamy.
- Obieramy ziemniaki ze skórki.
- Skórka z ziemniaków zejdzie bez problemu, jeśli lekko naciśniemy.
- Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
- Przekładamy do miski.
- Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę.
- Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki.
- Dodajemy do pozostałych składników w misce.
- Natkę z pietruszki siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy majonez, około 2-3 łyżek.
- Wkładamy na kwadrans do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz