Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze. Tak w kuchni jak i w szafie nie uznaję praktycznie koloru czarnego, chyba, że dotyczy wyjątków jak buty. W kuchni czarny kolor to u mnie jedynie oliwki i czarnuszka oraz pieprz.
Staram się żyć i jeść kolorowo, bo kolory dodają mi energii nawet w pochmurny jesienny dzień. Urodziłam się latem, w sierpniu, stąd z pewnością moje uwielbienie do wszelkich barw.
Dzisiaj na talerzu śniadaniowym była u mnie quesadillas z serem. Oczywiście najlepsza jest na ciepło. Do dobry pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Paluszki lizać!
Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami / 8 porcji
Składniki:
- 2 placki pszennej tortilli
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 garście rukoli
- 2 garście czarnych oliwek
- 2 plastry sera emmentaler
- 1/3 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Jogurt grecki mieszamy z wędzoną papryką i solą.
- Oliwki odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Placek tortilli układamy na desce.
- Smarujemy 1/2 porcji jogurtu greckiego z wędzoną papryką.
- Następnie układamy 2 garście rukoli.
- Kolejna warstwa to 1/2 porcji czarnych oliwek.
- Następnie układamy 2 plasterki sera, dociskamy.
- Kolejna warstwa to pozostały jogurt grecki z wędzoną papryką.
- Następna warstwa to pozostała porcja rukoli oraz czarne oliwki.
- Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy.
- Tak przygotowane placki z nadzieniem obsmażamy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, możemy udekorować listkami rukoli, oliwkami i jogurtem z wędzoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz