2018/09/27

Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami

Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze. Tak w kuchni jak i w szafie nie uznaję praktycznie koloru czarnego, chyba, że dotyczy wyjątków jak buty. W kuchni czarny kolor to u mnie jedynie oliwki i czarnuszka oraz pieprz. 

Staram się żyć i jeść kolorowo, bo kolory dodają mi energii nawet w pochmurny jesienny dzień. Urodziłam się latem, w sierpniu, stąd z pewnością moje uwielbienie do wszelkich barw.

Dzisiaj na talerzu śniadaniowym była u mnie quesadillas z serem. Oczywiście najlepsza jest na ciepło. Do dobry pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Paluszki lizać!


Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami


Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami / 8 porcji

Składniki:
  • 2 placki pszennej tortilli
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 garście rukoli
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 2 plastry sera emmentaler
  • 1/3 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Jogurt grecki mieszamy z wędzoną papryką i solą.
  • Oliwki odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Placek tortilli układamy na desce.
  • Smarujemy 1/2 porcji jogurtu greckiego z wędzoną papryką.
  • Następnie układamy 2 garście rukoli.
  • Kolejna warstwa to 1/2 porcji czarnych oliwek.
  • Następnie układamy 2 plasterki sera, dociskamy.
  • Kolejna warstwa to pozostały jogurt grecki z wędzoną papryką.
  • Następna warstwa to pozostała porcja rukoli oraz czarne oliwki.
  • Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy.
  • Tak przygotowane placki z nadzieniem obsmażamy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, możemy udekorować listkami rukoli, oliwkami i jogurtem z wędzoną papryką.


Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami

Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz