W szafce od dłuższego czasu czekała na właściwy moment mąka kukurydziana. Dla mnie nowość w kuchni, dlatego tym bardziej nie mogłam doczekać się dzisiejszych naleśników.
Efekt bardzo mnie pozytywnie zaskoczył, bardzo odpowiada mi smak naleśników z mąki kukurydzianej i moje pierwsze wrażenie jest takie, że są znacznie bardziej syte od tych z mąki pszennej. Duży plus! Kolejny plus za kolor, cudowny i bardzo zachęcający do jedzenia. Naleśniki kukurydziane zdecydowanie częściej będą przygotowywać i to z rożnymi dodatkami, już jeden przepis czeka w kolejce na publikację!
Jestem przekonana, że Wasze dzieci polubią naleśniki kukurydziane i będą często gościć na Waszych stołach. Zachęcam gorąco do wspólnego smażenia naleśników!
Naleśniki kukurydziane / około 10 placków
Składniki:
- 1 i 1/2 mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, sól i jajko.
- Wlewamy mleko, olej rzepakowy i wbijamy 2 jajka.
- Całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
- Odstawiamy na kwadrans.
- Smażymy na patelni z każdej strony.
- Najlepsze są na ciepło.
- Można wykorzystać tak usmażone naleśniki do dań / farszów na słodko i na słono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz