2018/10/01

Naleśniki kukurydziane

W szafce od dłuższego czasu czekała na właściwy moment mąka kukurydziana. Dla mnie nowość w kuchni, dlatego tym bardziej nie mogłam doczekać się dzisiejszych naleśników. 

Efekt bardzo mnie pozytywnie zaskoczył, bardzo odpowiada mi smak naleśników z mąki kukurydzianej i moje pierwsze wrażenie jest takie, że są znacznie bardziej syte od tych z mąki pszennej. Duży plus! Kolejny plus za kolor, cudowny i bardzo zachęcający do jedzenia. Naleśniki kukurydziane zdecydowanie częściej będą przygotowywać i to z rożnymi dodatkami, już jeden przepis czeka w kolejce na publikację!

Jestem przekonana, że Wasze dzieci polubią naleśniki kukurydziane i będą często gościć na Waszych stołach. Zachęcam gorąco do wspólnego smażenia naleśników!


Naleśniki kukurydziane



Naleśniki kukurydziane / około 10 placków

Składniki:

  • 1 i 1/2 mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka


Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, sól i jajko.
  • Wlewamy mleko, olej rzepakowy i wbijamy 2 jajka.
  • Całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
  • Odstawiamy na kwadrans.
  • Smażymy na patelni z każdej strony.
  • Najlepsze są na ciepło.
  • Można wykorzystać tak usmażone naleśniki do dań / farszów na słodko i na słono.


Naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz