W taką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i smacznego kremu z marchwi z dodatkiem wędzonej papryki. Kremowa, delikatna, o pięknym kolorze, bo jemy przede wszystkim oczami, prawda? Zupy-kremy do doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru bulionu warzywnego czy mięsnego, nic się nie zmarnuje, a żołądek napełnimy! Gotowy krem posypcie kokosem, idealne połączenie z kremem z marchwi! Dodajcie posiekaną natką i oprószcie wędzoną papryką, niebo!
Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką / 1 porcja
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- bulion warzywny lub mięsny (ilość około 500 ml)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki plus do posypania
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Marchew obieramy.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Im drobniej pokroimy marchew, tym szybciej będzie miękka.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew z czosnkiem i słodką oraz wędzoną papryką.
- Obsmażamy, aby marchew nabrała koloru przypraw.
- W tym momencie wlewamy bulion.
- Nie wlewamy jednak całości.
- Stopniowo dodajemy płyn, zresztą przy miksowaniu można zawsze dodać więcej, w zależności od gęstości kremu, jaką chcemy uzyskać.
- Gdy marchew będzie już miękka, całość blendujemy ręcznym blenderem, na krem.
- W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Zupę-krem podajemy posypaną natką z pietruszki i wędzoną papryką.
- Można także dodać do kremowej zupy wiórki kokosowe, a dla rozgrzania mielony cynamon.
Podoba mi się ten pomysł z wędzoną papryką; musiała być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna, dziękuję!
UsuńMmm, wygląda przepysznie, no i na dodatek jest zdrowa. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, zdrowa i idealna na zimowe mrozy :)
UsuńWitaj, wybacz, że przeszkadzam, ale mam pytanie, odnośnie jednego z przepisów napieczone owsianki. http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2017/03/pieczona-owsianka-z-czekolada.html Niestety muszę unikać krowiego mleka, a roślinnego nie lubię, bardzo jednak chciałabym zjeść pieczoną owsiankę. Powiedz mi, czym w tym przepisie mogę zastąpić mleko? Mogłabym dodać więcej jogurtu? Jeśli tak, to ile mam go dodać?
OdpowiedzUsuńBędę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam :)