Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszne pierniczki. Można je udekorować, a później zjeść lub np. powiesić na choince. W każdej wersji będą się świetnie prezentować i smakują cudownie. Moje upiekłam dzisiaj, jutro planuję lukrowanie! Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, to świetna zabawa dla całej rodziny!


Pierniczki

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru kryształ
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru
  • 4 łyżki przyprawy korzennej

Przygotowanie:
  • Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy cukier oraz miód.
  • Zagotowujemy.
  • Odstawiamy do ostudzenia. 
  • Mieszamy z całym jajkiem.
  • Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną.
  • Całość zagniatamy.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Wykrawamy pierniczki.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Układamy na blasze pierniczki.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.
  • Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy, aż całkowicie wystygną.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz