Sobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl
W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne, ale także z innych zakątków kraju czy świata. Wśród wybranych przeze mnie produktów są i polskie, ale i tureckie czy włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka.
Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn.
Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu
Składniki: dla 1 osoby
- 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej
- 1/4 zielonego ogórka, małego
- 1 pomidor malinowy, obrany ze skóry
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin Vitacorn
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem.
- Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy razem z sokiem do kaszy.
- Rzodkiewki kroimy w paski, a ogórka zielonego w półplasterki.
- Oliwę extra virgin mieszamy z suszonym oregano, dodajemy sól do smaku, mieszamy, polewamy dressingiem sałatkę, mieszamy całość.
- Odstawiamy sałatkę, aż wszystkie składniki "przegryzą się".
Takie sałatki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń