2015/05/23

Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem

Sobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl

W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne, ale także z innych zakątków kraju czy świata. Wśród wybranych przeze mnie produktów są i polskie, ale i tureckie czy włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. 

Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn.




Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu

Składniki: dla 1 osoby
  • 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej
  • 1/4 zielonego ogórka, małego
  • 1 pomidor malinowy, obrany ze skóry
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin Vitacorn
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem. 
  • Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy razem z sokiem do kaszy.
  • Rzodkiewki kroimy w paski, a ogórka zielonego w półplasterki.
  • Oliwę extra virgin mieszamy z suszonym oregano, dodajemy sól do smaku, mieszamy, polewamy dressingiem sałatkę, mieszamy całość.
  • Odstawiamy sałatkę, aż wszystkie składniki "przegryzą się".




Sałatki na grilla  Nowalijki w kuchni

1 komentarz: