Focaccia "chodziła" za mną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa!
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania blatu
- 7 g suszonych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego majeranku wymieszanego z czarnuszką
- do oprószenia
- sól morska ziołowa w młynku
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. "Keksówkę" smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy morską solą ziołową i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. Ostudzone świetnie smakuje z ulubioną oliwą z oliwek.
Musiała pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńtak :)
OdpowiedzUsuń