2014/11/10

Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Focaccia "chodziła" za mną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa!

Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania blatu
  • 7 g suszonych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku wymieszanego z czarnuszką
  • do oprószenia
  • sól morska ziołowa w młynku

Przygotowanie:
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. "Keksówkę" smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
  • Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy morską solą ziołową i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. Ostudzone świetnie smakuje z ulubioną oliwą z oliwek.

2 komentarze: